Tarotskolan: Steg 1 – vilken kortlek ska man starta med?

15jul - av Rose - 0 - i Tarotskola

Tarotskolan: Det första steget: vilken kortlek ska man starta med? Först och främst ska man ju ha en kortlek, oftast en tarotlek.

Det finns andra system med kort för att sia, spå eller göra medial rådgivning men tarot är den vanligaste. Andra system är till exempel orakelkort eller Lenormand (jag skriver Lenordmand med stor bokstav eftersom det systemet är döpt efter kvinnan som skapade systemet). Det finns de som använder vanlig traditionell kortlek också. Men här kommer jag att gå in på tarotkorten.

När man gör medial rådgivning med kort handlar det förstås inte bara om korten, den som gör rådgivningen måste använda sin intuition och känna vad korten säger för just den person som korten lägger för. Det finns många sätt att träna och utveckla sin intuition. Den som går medium- eller healingutbildning tränar ju sin intuition, sin så kallade inre röst.
Utan att känna av intuitivt skulle jag vilja säga att det inte blir särskilt givande. Men korten har ett system och har betydelser som hjälper till att göra dessa tolkningar.

Det finns en mängd tarotlekar med olika bilder. Jag för min del tycker att man ska börja med någon av de klassiska för att lära sig grunden. Andra tycker inte det spelar någon roll och till syvende och sist är det DU själv som bestämmer hur du ska göra.
Den absolut mest ursprungliga tarotleken är av Rider Waite. Målad av Pamela Colman Smith och innehållet och strukturen skapad av Arthur Edward Waite i 1900-talets början. Systemet byggde på andra tidigare lekar och metoder.

På bilden ovan ser ni fodral till den leken och några lekar. Mitt fodral till den klassiska Raider Waite har hunnit bli rätt slitet. Numer ligger fodralet i en byrålåda och kortleken i en tarotpåse. Bland fodralen finns två av de varianter som finns av Raider Waite: är Radiant och Universal Tarot. Båda har i grunden samma bilder men de är lite annorlunda färglagda så de är väl något snyggare.

Den fjärde leken är en änglatarot-lek. Änglatarot bygger på samma system men är något mildare, speciellt de lite mer skrämselframkallande korten som döden och djävulen har fått mjukare framtoning i änglatarot. Fast egentligen betyder ju inte döden den fysiska döden. Och att sitta och sia att någon ska dö, det tycker jag är extremt oetiskt.

Det finns en del som säger att den första tarotleken man skaffar sig ska man få som present. Det tycker jag är skrock. Fast jag fick faktiskt min första i present av en god vän.

Det finns sedan massor olika tarotlekar där bilderna ser väldigt annorlunda ut, som några av mina favoriter: Impressionist Tarot, Magical Dog´s Tarot och Cat Eye Tarot. Men då ser bilderna ibland helt olika ut men de har samma system. För mig har dessa en intressant fördjupning, men det bygger för min del på att jag känner till grundsystemet. Men som sagt: det finns inget facit, inte absolut rätt eller fel. Det är din utveckling, din intuition, din väg.