Tarotleken White Numen – A Sacred Animal Tarot – är en underbart vacker lek som passar perfekt för att jobba med sig själv och sin andliga utveckling.
Den kommer från Liminal 11 som gett ut flera färgstarka tarotlekar som Modern Witch Tarot och Cosmic Slumber Tarot. Liksom dessa tarotlekar har White Numen fin färgsättning, lite mjukare är de två jag nämnde.
White Numer är inspirerad av gamla myter och ritualer kring andeväsen från djur och natur. Alba Ballesta González som skapat leken skriver i boken som hör till om hur våra förfäder hade erfarenhet av att darra vid mötet med vilddjur. Att veta att djuret hade fått korn på dem.
De vördade och hade respekt för djuren samtidigt som djuren kunde betyda mat för människor.
Denna urgamla konflikt avslöjar sambandet mellan det heliga och offer och visar hur ritualer kring cykler av återfödelser utvecklades.
Än idag kan människor känna denna konfliktfyllda känsla som hör ihop med vår ibland våldsamma relation till det naturliga.
Tanken med bilderna i denna tarotlek vill vara en symbol för helande av detta sår – som en ny ritual för healing och återknytande.
Djuren liksom människorna på bilderna känns ibland realistiska men ofta är de mer inspirerade av både japanska anime och fransk stil, med en ungdomlig touch.
Narren är ett av mina favoritkort i denna lek. Istället för att hoppa över ett stup, som jag tycker är väldigt otäckt egentligen, är narren en ung kvinna, omgiven av flera vita vargar eller hundar, djur som varit människans följeslagare i årtusenden. I handen håller hon en blomma var kronblad flyger med vinden, som om hon tänker följa kronbladen dit vinden för dem. Hon är redo att följa dem dit de visar vägen, redo för äventyr och att lära sig något nytt.
Ett annat kort ur Stora Arkanan jag gillar tolkningen av är Tornet, som visar bild på den grekiska kolossen som blev för stor för sitt eget bästa och som på bilden genomborrats av pilar. En bild av hur de som får för mycket makt och blir så stora så de inte längre har medkänsla för andra till slut ändå faller. En slags Babel-sensmoral. När kortet dyker upp kan man ställa frågor om vad vi bygger vårt lik på, hur bra grund har vi i det vi gör?
Ett kort ur Stora Arkanan jag däremot inte är så förtjust i är kort nummer två, Översteprästinnan. Hon sitter naken endast med en liten ström av vatten som döljer hennes kön. Hennes bröst syns tydligt. Jag är inte så förtjust i lekar där avklädda kvinnor visas upp. Men å andra sidan kan det vara en symbol för att våga vara sig själv, att inte dölja något. Och en hyllning till den kvinnliga intuitionen.
Leken har två extrakort: Black Numen och White Numen som är en slags speglingar av varandra. På White Numen syns en helig ko, eller en bisonoxe. Bildenm symboliseras att skapa genom handling. Ett kort för att sätta något i rörelse. På Black numen syns två djur som ser mot sitt eget slut, en symbol för hur en gång allt ska återvända till ursprunget och sedan återfödas.
Ett extra plus för en bra bok som följer med. Den är i pocketformat, lätt att ta med och med bra text som förklarar tankarna bakom korten bra.
Jag tycker denna lek är underbar och dess energi talar djupt till mig.
Framför allt använder jag denna lek för tarotläggmningar för mig själv, för rådgivning åt mig själv eller nära vänner – mycket för att hitta energier som kan bära genom olika situationer vi möter. Att jag älskar djur och natur och är beroende av att andas skogens dofter och ha närhet till djur gör förstås att denna lek ännu mer passar mig.