Andligt och tarot med Rosemari

Lasse Hallström och Guðmundur Arnar Guðmundsson – två regissörer som är öppna för andevärlden

Guðmundur Arnar Guðmundsson är en isländsk regissör vars senaste film, Beautiful Beings, fått ett femtiotal priser på filmfestivaler runt om i världen i år, 2022. I filmen berättar han om fyra fjortonåriga pojkar i en våldsutsatt förort på Island där en av pojkarna har clairvoyant förmåga. För Guðmundur Arnar Guðmundsson är andlighet en naturlig del i livet.
– För oss islänningar är det en del av vardagen att vi kan ha syner som talar om vad som kan hända och att vi har kontakt med andevärlden, berättar han när jag träffar honom för en intervju i samband med den svenska premiären av Beautiful Beings.

Lasse Hallström, regissören till filmen Hilma, tog hjälp av medium under arbetet med filmen om Hilma af Klint. Ur min intervju med honom:
Lasse Hallström samlade information om Hilma af Klint i närmare fyra år innan filmen spelades in. Han har läst doktorshandlingar, haft kontakt med stiftelsen som förvaltar Hilmas arv, haft tillgång till alla hennes anteckningsböcker, blivit visad runt av hennes släktingar till alla platser som var viktiga för henne och han hade kontakt med Hilma genom mediet Benny Rosenqvist flera gånger, redan från projektets start.

– Det kändes verkligen att Benny fick kontakt med Hilma. Det var till stor hjälp. Jag fick mycket till filmen på det sättet, saker jag använt i repliker och information om hur Hilma och hennes grupp av konstnärsväninnor fungerade tillsammans, säger Lasse Hallström.

Här kan du läsa intervjun med Lasse Hallström
och
Här kan du läsa intervjun med Guðmundur Arnar Guðmundsson

Exit mobile version