Recension: Modern Witch Tarot

5jan - av Rose - 0 - i Recension Tarotskola

Modern Witch Tarot
av Lisa Sterle
Release hösten 2019
Betyg 5 av 5

Detta är en av mina absoluta favorit-tarot-lekar.
Den har fina färgstarka bilder som tydligt bygger på den traditionella Rider Waite-leken. Det tycker jag är bra. Det finns mycket kunskap och visdom bakom hur Rider Waites lek komponerats med Stora och Lilla Arkanan och de fyra sviterna i Lilla Arkanan.

Tarotleken Rider-Waite gavs första gången ut 1910. Bilderna skapades av illustratören Pamela Colman Smith som fick sina instruktioner av Arthur Edward Waitesom var en amerikanskfödd brittisk poet och akademiskt utbildad mystiker och religionsvetare. Han hade stor kunskap om den västerländska esoteriska världen och myter. I tarotleken finns också influenser från asiatiska filosofier och myter.

Den leken kom i en tid då det västerländska samhället, och för den delen den största delen av världen, var ett patriarkat. Kvinnor stannade i hemmet, skötte hem och barn medan män hade yrkesliv och gjorde affärer. Detta märks givetvis på många av bilderna i den tarotleken. Därför välkomnar jag Modern Witch Tarot som bygger på den traditionella indelningen men har många fler kvinnor med på bilderna och de män som finns med är inte längre enbart vita män. På Modern Witch Tarot är bilderna på människor från vår tid och ofta i situationer vi känner igen från vår tid – och ändå har Lisa Sterle så tydligt lyckats behålla atmosfären och bildtänkandet från Rider-Waites tarotlek.

Ett annat stort plus är  kortens höga kvalitet. De är tjocka och kommer att hålla länge. Det betyder i och för sig också att leken är betydligt tjockare än de vanliga tarotlekarna. Se jämförelse på bilden här med en vanlig Marseille Tarot. Det gör att Modern Witch Tarot är något otymplig att blanda och hantera på grund av tjockleken. Så kvaliteten är både ett plus och ett minus.

När jag köpte den tillkom en svart påse till med bokstäverna MW inbroderat. Det är ett plus att få en tarotpåse med leken. Nu vet jag inte om det alltid följer med eller om det var just när jag köpte den. Att det är broderat på den så jag lätt hittar den tarotpåsen bland andra är också ett plus.

Modern Witch Tarot av Lisa Sterle är en av mina favoritlekar som jag använder mycket till läggningar både åt mig själv och åt andra.

Det finns de som säger att de inte gillar när lekar har bilder från får tid. Jag håller inte med dem, det är ju tydligt. Jag gör ju läggningar, medial rådgivning, för människor i vår tid och då är det ett plus om bilderna säger något om att existera i vår tid. Men samtidigt har Lisa Sterle skapat detta med stor omsorg, det finns mycket av det ursprungliga från Rider Waite-leken i bilderna. För mig är det viktigt att inte förändra mytologin. Många myter som skapats av människor för att förstå existensen kom till under antiken och är flera tusen år gamla och de har något att säga om hur det är att leva också idag.